Nu de kranten bol staan van het Coronanieuws-en doden in binnen-en buitenland vergeten we soms dat het leven erbuiten gewoon doorgaat. Gelukkig bieden de media ook daarin verstrooiing, maar één bericht dat zonder Corona wellicht het nieuws ook hier had gehaald is het overlijden van acteur Johny Voners aan kankerop 17 maart 2020.

Wie? Zul je misschien vragen, welnu  Voners was een Vlaamse acteur en zanger die vooral bekend is als Xavier in de populaire sitcom F.C. De Kampioenen, ooit als vervolg op Zeg eens Aaa nog in Nederland nagemaakt als De Victorie.

Johny Voners

In de serie volgen we het wel en wee van een mislukte voetbalploeg waarin het plot veelal uit misverstanden bestaat. Voners speelde de rol van Xavier Waterslaeghers. Mislukt keeper, militair, echtgenoot-onder-de-plak en vooral kroeghanger waar hij de nodige pintjes/dagschotels ofwel bier achterover sloeg. Dit leverde de nodige komische situaties op. Maar in één van de films na het stoppen van de serie, toonde hij zich ook daadkrachtig. Zo kwam hij met een tank aangereden om boze buurman DDT te verslaan en gaf hij een stevige motivatie-speech.
In de laatste film, die eind vorig jaar verscheen, werkte hij mooi genoeg, zijn bucketlist af na de dood van een ander personage.

Naast zijn bekende rol, zong hij ook Charles Aznavour, speelde hij een gastrol in de Nederlandse jeugdserie Pommetje Horlepiep uit 1979 en draafde hij op als slechterik in de studio100 film Mega Mindy en de Snoepbaron. Het kostuum daarvan kreeg hij overigens cadeau, maar gezien de gemene rol vermoedde hij het niet meer te gaan dragen.

Waarom denk ik dat dit nieuws het in Nederland gehaald zou hebben? Omdat we soms, heel soms ook in hier wel eens wat hoorde van de serie. Bijvoorbeeld over de nieuwe afleveringen die gepland stonden voor eind 2020. Of het (voorlopig) einde ervan in 2010.

Waarom schrijf ík hierover? Omdat ik de serie in de beginjaren heb gevolgd en nog altijd zo nu en dan in het oog houd uit een soort jeugdsentiment en liefde voor België die daarin is ontstaan.

Xavier laat één echtgenote achter, zijn immer bekende Sjoeke Carmen met wie hij in de stripserie naar de tv serie nog vaak zal optreden, ook in Nederland.
Voners vele fans (zie de eerbetonen op YouTube), een dochter en een echtgenote.