Na jaren rommelen met ventilators, koelzakken, gordijnen en wat al niet meer wat eigenlijk niet hielp werd het tijd om een mobiele airconditioning te kopen. Dat bleek ondanks de talloze verkooppraatjes nog niet zo makkelijk. Daarom hier een samenvatting met, hopelijk, handige tips voor iedereen die ook op jacht gaat.

Om te beginnen: Houd rekening met serieus geld. Je hebt al een airco voor 75 euro of minder, maar die verkoelt niet meer dan een uit de kluiten gewassen wc. Je moet dan ook rekenen op 400 euro, of minder als je een goede aanbieding weet te scoren. Waarom? 3 letters: BTU.

BTU
BTU staat voor British Thermal Unit en betekend volgens wikipedia de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van een pond avoirdupoids aan water met één graad Fahrenheit te verhogen. Zo is er voor één pond ijs 143 btu vereist. Ten minste, in ideale omstandigheden. Want daar draait het óók om. Een slecht geïsoleerde kamer, bijvoorbeeld eentje die onder een plat dak zit en enkelzijdig glas heeft, heeft sterke invloed. Net zoals het formaat van die kamer.

Je kan op een doos vaak lezen ‘verkoelt een ruimte tot x vierkante/kubieke meter’, maar dat is in optimale omstandigheden. Verschillende webwinkels en sites geven hier advies en rekenmodellen over, maar het beste voor mij bleek uiteindelijk deze tabel/handleiding die je ook in winkels terug kan vinden. Tevens waren de opties bij coolblue erg handig, waarbij ook kan worden gekeken naar je isolatie. Ook dit is dus belangrijk en daar ga ik verderop dan ook iets nader op in.

Zoals je kan zien heb je al snel weinig aan modellen met weinig BTU, die je voor een paar tientjes kan kopen. Tenzij je wel van een beetje hitte houd of gewoon genoeg hebt.

Een nadeel van is wel dat hoe meer BTU je nodig hebt hoe groter het apparaat zal zijn. Een betaalbare is meestal smal en laag, een wat duurdere al serieus groter en zwaarder. Ga vanaf 9000 btu zo uit van 70-80 cm breed en 30 kilo. Gelukkig hebben ze wieltjes en zijn ze meestal niet groter.

Isolatie
Zoals eerder vermeld is de isolatie ook een belangrijke factor. Een kamer met plat dak en enkel glas zal minder goed koel worden dan eentje met andere omstandigheden. Kijk hier ook naar in je berekening. Handig hierbij is de eerder genoemde link naar de tabel, maar ook deze pagina kan handig zijn.

Bij het raam
Ongeacht welke je koopt, moet het ding trouwens bij het raam staan. Waarom? Er gaat bij mobiele airco’s altijd een slang van +- 15 cm door het raam. Dat past niet door een kiepraam, dus het moet open. Dit heeft als nadeel dat er veel warme lucht binnen komt, maar gelukkig zit er bij bijna elk model wel iets om dit te voorkomen. Doorgaans voor schuifruimen, die ook elders in te zetten zijn. Je moet er dan voor het optimale resultaat nog wel iets bij knutselen met een doek, maar gelukkig kun je ook kant en klare raamafdichtingskits in meerdere prijssoorten. Helaas zijn ze op moment van schrijven nog niet overal te koop, maar naarmate de warmte groeit zal hier meer aanbod in komen hoop ik. Het lijkt wel een geklooi om het te monteren, maar als voordeel heb je wel dat het ook direct ongedierte tegenhoud. Houd overigens hoe dan ook rekening met de omtrek van je raam.

Geluid
Het geluid kan niet onvermeld worden gelaten. Gemiddeld is dit 65 db (iets meer dan een pratend mens). Maar let op: dit is bij de hoogste stand! Het kan dus best zijn dat de ‘last’ veel minder is.

Merk
Dan het merk. Wie rondkijkt zal zien dat er een grote hoeveelheid is aan merken. Veelal onbekend. Wie iets wil dat bekend in de oren klinkt, betaald echter al snel een paar honderd euro meer. Is een onbekend merk slecht? Dat durf ik niet te zeggen en is aan iedereen, en diens portemonnee, zelf om te bepalen. Welke je moet kiezen hangt dan ook af van je budget, je gevoel en (natuurlijk!!) het aantal BTU. Nog een hele rekensom dus, die ik helaas niet voor je kan maken.

Conclusie
Met een rolmaat, (om)rekenmachines, een praatje in winkels en het nodige zoekwerk moet je eruit kunnen komen. Toch is het geen klus die je ‘even’ doet. Wees daarom net als ik voorbereid en voorkom dat je op het laatste moment iets moet kopen waarvan bijna zeker is te zeggen dat je er weinig aan hebt.

P.s. Mijn keuze
Je bent wellicht benieuwd naar wat ik heb gedaan. Welnu, ik kwam er al snel op uit dat ik iets moet kopen tussen de 9000 en 12000 BTU. Op basis daarvan ben ik gaan rondkijken. Omdat ik toch ook iets zocht voor mijn ramen, zo’n ding heeft niet voor niets wieltjes, kwam ik daarvoor uiteindelijk terecht bij een bouwmarkt waar ik op goed gevoel een apparaat bestelde, terwijl ik bij een webwinkel de bijbehorende raam-onderdelen bestelde. Binnenkort komen de spullen binnen en hoop ik een persoonlijk vervolg te schrijven op dit stuk.

Ben je tevreden over dit stuk? Heb ik het helemaal mis of goed? Of wil je meer tips? Laat dan vooral
hieronder een comment achter of op het contactformulier.