Er is al veel over de stripdagen Rijswijk 2022 gezegd, maar ik zou mijn openbare zegje ook nog doen. En om maar de deur in te trappen (met de deur in huis vallen is wat karig): Wat een deprimerende beurs.

Voordat ik daar verder op inga: Ik hoor en zie ook dingen maar, zal proberen in mijn (ongezouten) mening niet te specifiek naar anderen te verwijzen. Al is de organisatie onontkoombaar. Maar wel in het algemeen.

10 jaar geleden hield ik als vrijwilliger op bij De Stripdagen van Het Stripschap. Ik begon met Houten, eindigde met Gorinchem. Van Houten zie ik nog lange rijen voor de ingang voor me, skydancers. We deelden programmaboekjes uit aan de lange rij en ik heb ergens nog een foto van Arco van Os die wegrent vlak nadat de deuren zijn geopend. Er valt zeker wat op te merken op hoe hij het deed, maar hij deed ook goede dingen.

Ik keek dan ook verwachtingsvol naar de entree van de hal afgelopen zaterdag, en op het eerder beschreven tafereel leek het in de verste niet. Het werd gelukkig drukker en ik heb leuk verkocht voor Stripschrift. Ook had ik fijne gesprekken. Er is gelachen, er is geleerd, maar ook gebaald.

Want ik wist al snel: Dit kan niet veel worden. Dat viel me dus na een moeizame start mee. Ineens was het namelijk 12 uur.
Maar ik wist ook al direct: In plaats van een evenementenhal had men ook een sporthal kunnen huren. Er waren immers geen podia, geen lezingen, geen vermaak, niets. Ja, 2 tentoonstellingen verborgen in een hoekje maar daarmee was het wel klaar. En ook het aantal standhouders was niet groot genoeg voor deze locatie. Die standhouders probeerde er overigens ook niet allemaal nou echt iets van te maken. De banendozen zijn inmiddels een bekend fenomeen, maar het zou sieren als een aantal standhouders er dan nog een sortering op na zouden houden. Een goede presentatie kan wonderen doen, ook voor de beurs zelf.

Dit was dus mij inziens zonde van de zaalhuur. En de 8 euro entree die bezoekers betalen idem. Hoewel die in al die jaren vrij constant is gebleven, dat moet ik de organisatie nageven. Maar 8 euro om te kunnen kopen (nouja, en de rest: tekenaars en contacten) is, zeker in deze tijd, best veel.

Ik heb inmiddels veel verklaringen voor de bezoekersaantallen gehoord en gezien. Het mooie weer, de vele evenementen in Nederland en ga zo nog door.  Het mooie weer heeft de rijen in Houten en Gorinchem in elk geval niet tegen gehouden. Weliswaar hadden we dit weekend ook extreem veel evenementen, waaronder Zandvoort, maar ik denk dat het wel naast elkaar kan.

En toch. Er is nauwelijks promotie gemaakt. Ik heb zelf lokaal wat geprobeerd (de bieb in een naburige gemeente deed daar moeilijk over..zucht, de vvv in diezelfde gemeente wilde wel wat flyers), ik zag wat op facebook de laatste week en daar bleef het bij. In de regio heb ik niets gezien. Erbuiten ook nagenoeg niets.

Ik hoorde dat dat komt door vergrijzing en dat die doelgroep beurzen wel weet te vinden. Dat zie ik ook, maar ik zie toch ook mensen van wie het haar nog jonger is. Het publiek is er dus wel. En het heeft gekund.

Ja, vroeger is niet nu gelukkig of helaas. Maar wat ik hier aantrof was een schimp van het verleden terwijl dat niet nodig was geweest. Menig handelaar/verkoper en tekenaar die ik wel in Haarlem en Kampen zag, was hier niet. Het was gewoon eigenlijk niet aantrekkelijk.

Mogelijk wachten standhouders op Breda over 1,5e maand. Andere beurzen die elkaar wat in de weg zitten is altijd al zo geweest: Teveel (grote) beurzen relatief snel na elkaar is lastig, want mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven. Dat is van alle tijden. Al komen daar nu wel bepaalde bij, maar dat was met de kredietcrisis ook. Al lijkt dit nog een stapje erger, maar daar durf ik geen zekerheid over te geven. 

Nu is de markt voor beurzen en strips zeker verkleind of veranderd in Nederland en België, dat is al pakweg 20 jaar aan de gang. Maar ook weer niet, want bijvoorbeeld graphic novels hebben de markt een oppepper gegeven. En hoewel de stripwinkeliers ouder lijken te worden, zijn hun klanten wisselend van leeftijd.

Het kan dus. Maar hoe kunnen De Stripdagen er bovenop komen? Daar gaan verschillende meningen en ideeen over rond. In bepaalde kan ik me vinden, in andere niet. Het idee dat werd geopperd om de agenda’s aan te passen aan de jaren waarin Haarlem plaatsvond, vind ik nog niet het slechtste.

Maar als ik de organisatie van déze beurs een advies mag geven: Kies volgend jaar voor een sporthal als je deze opzet wil of moet blijven hanteren, zelfs al is er dan geen Haarlem. Meer ruimte is er simpelweg niet nodig. het zou zelfs beter kunnen werken want intiemer en goedkoper. Er zijn er genoeg in de regio en daarbuiten, en het kan razend gezellig zijn.
Nee, ik zie de stripdagen liever niet zo. Maar als je door klein te worden weer groot kan worden, is het misschien geen slechte zet. En misschien is wat meer afstemming onderling ook geen fout idee.

Overigens pleit ik hoe dan ook voor meer afstemming onderling in de algehele cultuursector en daarbuiten. Er zijn teveel eilandjes die nergens voor nodig zijn. Dingen kunnen goed naast elkaar bestaan. Maar de wil ontbreekt te vaak. Maar dat is een ander verhaal.

Ter conclusie:
Misschien ben ik net zo’n nostalgist en zeikerd als anderen aan het worden, misschien ook niet. Maar zoals deze beurs was kan het gewoon niet langer. Daarmee krijg je zelfs de familie Gillis van Massa is Kassa nog depressief (hoewel..).