Afgelopen nacht won Spider-Man, into the Spider-Verse (terecht!) een Oscar voor beste animatiefilm. In deze productie worden verschillende versies van de gekende held leeft samengebracht. Waarom de Nederlandse versie niet in de film voorkwam, werd onlangs pijnlijk duidelijk. Hij is bij ons namelijk pijnlijk gedegradeerd.

Is Spider-Man in de meeste versies nog pizzabezorger en/of fotograaf, in Nederland kwam ik hem onlangs tegen als entertainer. Bij een fastfoodbedrijf. Daar is an sich niets mis mee, maar voor iemand met zijn statuur is het misschien toch even schrikken.

Hoewel hij gelukkig als held werd onthaald door de kinderen en volwassenen, liet de werkgever hem wel zijn eigen achtergrond uitrollen. Het is werk, maar heldhaftig is het niet. Daarvoor moet je zonder vloeken een kast in elkaar zetten.

Als schrale troost was de achtergrond er gelukkig wel één van New York. Zo voelde hij zich misschien nog een beetje thuis. Of heeft de Spider-Man uit dit universum meer met Nederlands-Chinese Restaurants en tulpen?