Gebeurtenissen, meningen andere schrijfsels

Cover

Boekrecensie: Chin. Ind. Spec. Rest.

U beseft het misschien niet, maar de bekende ‘Chinees’ waar trouw nog elke zondagavond menig persoon zijn nummer 47 met rijst haalt verdwijnt langzaam. Ze worden gesloten, gesloopt of omgebouwd tot wok- of sushi restaurant. Mark van Wonderen signaleerde dit en besloot ze allemaal te fotograferen.

Allemaal? Ja, allemaal. Alle 1097 die hij kon vinden. Die bundelde hij samen met vormgeefster Yolanda Huntelaar in een mooi langwerpig boek waarin de restaurants per opvallend onderwerp bij elkaar staan. De ene keer omdat ze allemaal nog een kauwgomballenautomaat hebben, de andere keer omdat ze op een bepaalde plek staan. En zo vulden ze 283 pagina’s.

Dat klinkt  nogal saai, maar gelukkig is dit boek veel meer dan mooie foto’s. Van Wonderen leid elk hoofdstuk in met een veelzeggend recensie-citaat en een kort verhaal vol  boeiende wetenswaardigheden over de opkomst en langzame ondergang van ‘De Chinees’. Daarnaast zijn verschillende foto’s voorzien van commentaar die ook een inkijkje geven in de totstandkoming ervan. In al zijn teksten gebruikt de schrijver regelmatig woorden als ’treurnis’, ‘mistroostig’ en ‘verval’, die niet echt vrolijk stemmen. Bij van Wonderen komen ze echter anders over doordat een sarcastische toon verder ontbreekt. Bij hem is het meer een teken van liefde en respect, dan afschuw en te kijk zetten.

Zo is dit niet alleen een fijn fotoboek geworden, maar ook een (redelijk) waardig document over een stukje Nederlandse eetcultuur. De teksten zijn net lang genoeg om er geen echt leesboek van te maken, en daardoor is het toegankelijk voor een breed publiek. Enerzijds kan de fotoboekliefhebber zich vergapen, anderzijds de gast die al 20 jaar elke zondag zijn bami haalt.

Is er dan niets mis met het boek? Toch wel. De meeste foto’s zijn in kolommen geplaatst met daarbij hun naam. Dat komt neer op 7 á 10 foto’s per pagina. Gezien het formaat was een vergrootglas in de vorm van een eetstokje daarom een aardige toevoeging geweest. De keuze om het zo te doen is echter begrijpelijk aangezien de gebouwen veelal op elkaar lijken. Gelukkig staan er wel vergrotingen tussen, maar toch is het wel eens jammer. Als enige echte minpunt doet het dan ook geen Chinese kommen breken, en daarom is dit boek een warme aanrader. Om rustig te bekijken, om zin van te krijgen in Chinees en om te zien of jouw leverancier nog op tijd is vastgelegd. Doen!

Chin. Ind. Spec. Rest.
Mark van Wonderen en Yolanda Huntelaar
ISBN: 978-90-828508-0-2
Uitgeverij Zoetzuur, 24,95
https://www.chinindspecrest.nl/

Vorige

ABC der Onbekende Verslavingen

Volgende

Spider-Man klust bij

 1. Martijn

  Dag Tom, ik ben het met je eens: het boek had wel wat groter en vooral dikker mogen zijn: gewoon één foto per pagina. Er is al zoveel te zien op al die foto’s!
  Overigens mis ik nog iets: de indeling van al die restaurants is niet helemaal logisch (al begin je inderdaad tijdens het doorbladeren wel te snappen waar de beeldtaal “rijmt”), dus een index op plaats (en één op naam!) zou een hele mooie toevoeging zijn geweest.
  groet,
  Martijn

  • Tomhamoen

   Hoi Martijn,
   de indeling lijkt inderdaad niet logisch, maar hoe verder ik kwam hoe logischer het werd. Desondanks, iets meer logica was inderdaad niet erg geweest.
   Overigens staat er achterin wel degelijk een index, die ook online is te vinden. Zelf begon ik daarmee, min of meer op de wijze zoals in mijn laatste alinea. Helaas, de mijne heeft men niet meer kunnen redden. Anderzijds andere restaurants die ik kende weer net wel 🙂 .
   Grt. Tom

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén