Steven Seagal is misschien wel één van grootst gefaalde actiehelden uit de historie. Zelfs Bruce Willis, Arnold Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone zijn niet zo diep gezakt als hij (hoewel). Niet iemand om meer aandacht aan te besteden dan zijn goede werk nog eens te bekijken. Toch kreeg hij een tentoonstelling in, nota bene, Nederland. En terecht, zo blijkt.

In deze tentoonstelling laten men zien hoe een acteur die het genre opschudde al vrij snel weg zonk in direct-to-video films, schandalen, commercials en roddelbladen. Dit gaat vlot: Na een paar ‘kamers’ met korte uitleg en een beetje (bewegend) beeldmateriaal ben je er al doorheen. Dit is echter meer dan voldoende om de bezoeker bij te praten over het fenomeen Seagal die hiermee ook terug komt op het voetstuk dat hij verdient.

Geheel in lijn met diens opmerkelijke carrière en uitspraken verwerkte men de nodige humor. Neem de spullen die ze van ebay hebben gekocht, en de zijdelingse opmerkingen die in teksten vermeld staan waarmee bezoekers tegelijk worden bijgepraat over vroeger. Een bezoek staat zodoende garant voor menig (glim)lach zonder dat het al te melig wordt.

Deze tentoonstelling is een geslaagde mix van elementen die niet zou misstaan in (de foyer van) pakweg het Eye filmmuseum. Dat mag een groot compliment worden genoemd, zeker als je je bedenkt dat deze productie met minimale middelen is opgezet in het pop-up filmmuseum van het Leids International Film Festival (LIFF). Er apart voor naar Leiden reizen vanuit Amerika is wat overdreven, tenzij op doktersrecept, maar een goed begin-of einde van een dagje Leiden is het gezien zijn ligging en openingstijden onmiskenbaar.

Steven Seagal – The Legend. The Man. is nog t/m 16 september te zien in de Red Carpet Lounge, stationsweg 31 – Leiden. Di t/m zo 15:00- 23:00. Gratis.
Zie ook de website van het Leids International Filmfestival.