Zoals veel mensen moet ook ik mijn baard scheren. Daarbij hoort ook eens in de zoveel tijd de aanschaf van een nieuw stuk gereedschap. Elektrisch in mijn geval, want voor nat ben ik nog altijd niet gewonnen. Daarbij valt mij soms een bijzondere vergelijk op..met printers.

Met printers is het zo dat je ze voor een relatieve habbekrats koopt, er een beetje inkt bij krijgt en zo wat pagina’s kunt printen. Daarna mag je weer naar de winkel om voor een prijs vergelijkbaar aan die van de printer inkt te kopen. Zonder heb je er immers weinig aan. Zelfs al heb je er een scanner in zitten, want fabrikanten zijn meestal wel zo slim om dat gedeelte te blokkeren als er iets is met de inkt.

Bij scheerapparaten koop je er ook een, vaak wel voor een wat hoger bedrag, en krijg je de mesjes erbij. Die gaan langer mee dan de inkt van een printer. Maar op den duur worden ze ondanks goed of slecht onderhoud minder van kwaliteit. Dit terwijl jouw apparaat nog vrolijk even door wil. Ja, dat draadloze gaat er misschien vanaf maar dat is op te lossen. Kortom, je moet mesjes hebben. En wat kosten die? Even veel als een redelijk tot goed scheerapparaat.

Maar het gaat verder. In zo’n geval is het namelijk toch vaak interessant om een geheel nieuwe te kopen, want eer je hebt uitgevonden welk mesje je nodig hebt en erachter bent dat dat type inmiddels van naam is veranderd heb je 20 nieuwe passende stofzuigerzakken en inktpatronen gekocht. Ook is er nog altijd de vraag waar je een nieuw mesje kan kopen en tegen de tijd dat je ze hebt gevonden (ze liggen niet echt vooraan in het schap) heb je al lang en breed de nieuwste modellen die net iets mooier of beter zijn gezien. Kortom, je moet stevig in je schoenen staan wil je niet uiteindelijk toch bezig zijn een nieuw apparaat uit te pakken in plaats van nieuwe mesjes in het apparaat te stoppen.

Dit alles uiteraard tenzij spontaan is besloten over te gaan op nat scheren, waarvan de mesjes wel overal te koop zijn en het type hooguit uitmaakt voor de persoonlijke voorkeur. Maar dat moet je liggen.

En dat is eigenlijk best zonde van het oude apparaat dat nog best even mee kan.